+387 65 45 45 30
Qstation blog

Kako je biti SA DRUGE STRANE EKRANA iz ugla grafičkog dizajnera?

Boris Došen

Biti kreativan i drugačiji u 2021. godini je veliki izazov jer ne postoji aspekt našeg života, a da dizajn nije na neki način poprilično umješan u to. U nastavku Boris Došen, grafički dizajner, opisuje ovu profesiju iz prve ruke.

Svaki rad je plod tvoje mašte i na neki način je unikatan.

Posao grafičkog dizajnera se ne može specifično definisati. Svaka branša zahtjeva drugačiji pristup dizajniranju. Sve zavisi od vrste i potreba klijenta, kompanije.. Međutim svi imaju zajedničke ciljeve. Jedan od glavnih jeste da grafičkim prikazom privučete pažnju ciljne grupe, odnosno prodate proizvod ili uslugu.

INSPIRACIJA

Omiljeni dio kreiranja dizajna mi je finalni proizvod. Osjećaj zadovoljstva i sreće što sam svoje ideje realizovao. Sa druge strane najteži dio procesa je početni korak, razvijanje plana procesa od ideje do finalnog produkta.
Normalno je da dođe do nedostatka inspiracije tokom tog procesa. U tim momentima ponekad pokušavam iznova i iznova dok ne dođem do ideje za naredni korak. Međutim, ukoliko mi to ne krene od ruke, onda provedem neko vrijeme u prirodi, sa dragim ljudima i tražim inspiraciju oko sebe. Dovoljno je samo obratiti pažnju na sve te predmete oko nas i ugledaćete mnogobrojne dizajn paterne kako od strane prirode tako i od ljudske ruke.
Društvene mreže su ogroman izvor inspiracije i motivacije, ali volim naglasiti da je važno odvojiti dobre i loše primjere. Moj izbor je da pratim dobre profile, poznate dizajnere, forume, zajednice i na taj način ostanem u “trendu”.
Ukoliko ništa od toga ne pomogne, ostavim zadatak da prenoći i u većini slučajeva idući dan dođem do riješenja koje mi izgleda i bolje od prvobitne zamisli.

MOTIVACIJA

Motivacija je važan faktor svakog uspjeha. Neophodno mi je da definišem svakodnevne ciljeve, nešto ka čemu težim kao i da pratim svjetske trendove, tako održavam motivaciju. Ako postoji motivacija granice ne postoje, sve je moguće. Uživam u dizajniranju elemenata koje će izazvati nekakvu reakciju kod klijenta. To me motiviše da iz dana u dan budem bolji i pronalazim nova rješenja. Trudim se da kroz grafički prikaz pričam priču, utičem na emocije, pridobijem pažnju ciljne grupe, svojim dizajnom da kreiram brend.

ZARADA

Komercijala ne može da opstane bez dizajna. Kafić, prodavnica, butik, kompanija, pakovanje čokolade, pakovanje neke hrane, sve to treba da ima svoj logo, dizajn ambalaže… Svoj lični pečat. Takođe, ne postoje granice i dizajn možete raditi iz svoje sobe, kafića, klupe u parku i za bilo koji dio svijeta, što se kaže od Australije do Amerike. Za kraj tu je i veliki plus to što su plate za naše standarde veće od prosjeka.

BUDUĆNOST

Moja pretpostavka za neku dalju budućnost jeste da će jednostavna grafika postati dosadna i da će se sve više koristiti animacija, mnoštvo efekata. Oblast grafičkog dizajna je jako dinamična i tu nema stajanja. Teško je predvidjeti šta će se dešavati u budućnosti, ali sigurno je da se sve usmjerava ka digitalnom obliku. Vjerujem da će se statični bilbordi zamijeniti dinamičnim, vijesti i informacije sve više saznajemo sa društvenih mreža, a ne novina i časopisa… Nekada je arhitektura obilovala ornamentima, ukrasima pa je i grafika bila takva (3d oblici, realistika) danas je sve “flat” – što jednostavnije to bolje.

Pored osobina važne su vještine za rad u raznim programima. Potrebne vještine možete steći
na našim kursevima https://qstationhub.com/edukacija/

Nazad