+387 65 45 45 30
Qstation blog

Iz ugla polaznika: Promjena karijere

Sonja Ćosić

“Promjena karijere se treba shvatiti kao novi početak i kao jedna nova prilika. Bespotrebno je razmišljanje o prošlosti, smatram da svu energiju treba uložiti u svoj novi izbor.”

Želja za promjenom karijere javlja se iz mnogo različitih razloga. A one koji se usude da sebi ostvare tu želju čeka jedan vjerovatno veoma stresan proces, ali i izuzetno nagrađujući period. Ne postoji način da se garantuje uspjeh, ali ukoliko to zaista želite, a ne pokušate – možete samo požaliti.

Kako bismo bolje razumjeli čitav proces promjene karijere, razgovarali smo sa jednim od Q Station polaznika o tome šta ga je motivisalo na ovakav potez, koliko je to zapravo teško i koliko odricanja traži.

Koliko je težak proces promjene karijere?

Prihvatiti činjenicu da originalni izbor profesije nije perspektivan je za mene bio vrlo težak proces, posebno jer se pronalazim i u tome za šta sam se školovao. Uloženo vrijeme u fakultet je ono što mi je najteže padalo pri odluci da se na kraju ipak opredijelim za nešto sasvim drugo. Teško je prebaciti sva svoja razmišljanja sa jedne tematike na drugu i izazovno je nadati se poslu u struci u kojoj nemaš formalno obrazovanje. To je ujedno i prednost – IT sektor ne zahtijeva formalno obrazovanje ako pokažeš da si sposoban, da znaš određene tehnologije i da želiš svakodnevno da učiš i da nadograđuješ svoje znanje. 

Naglasio bih koliko sam pozitivno iznenađen činjenicom da je IT zajednica uvijek spremna da pomogne. To su ljudi iz svijeta koji uvijek ima pozitivan pogled na situaciju, fokus nije na problemu, već na njegovom rješenju. 

Šta te je posebno privuklo IT svijetu?

Činjenica da se programiranjem možeš baviti sa bilo kog dijela svijeta, bez nekih pretjeranih alata ili resursa (računar ili laptop i internet konekcija je sve što je potrebno) je ono što me privlači ka IT svijetu. Osim toga, sve veći broj poslovnih prilika u IT svijetu je nešto što me svakodnevno motiviše da nastavim sa učenjem. Na kraju, fleksibilno radno vrijeme i/ili rad od kuće me takođe privlači, a to je relativno lako ostvariti u IT profesiji. 

Sviđa mi se što tvoj profesionalni uspjeh i zarada zavise isključivo od tebe i od toga koliko si spreman da se daš.

Zašto si odabrao kurs frontend web programiranja?

Zato što mi se sviđa Web development. Želim da naučim sve vezano za izgradnju web stranica i/ili web aplikacija, od frontend-a do backend-a, a JavaScript mi to omogućava. Uz osnovno poznavanje HTML i CSS tehnologija, te uvođenjem funkcionalnosti kroz JavaScript, vrlo brzo se može napraviti “nešto iz ničeg”.

Prije kretanja na kurs imao sam osnovna znanja iz Python programskog jezika, kao i iz JavaScripta. Kurseve za ove programske jezike sam pronalazio na internetu, ali mi je uvijek nedostajao taj aspekt mentora, odnosno nekoga koga mogu pitati kako/zašto se nešto radi baš na taj specifičan način. Google često pomogne, ali je iskustvo osobe koja prolazi kroz slične probleme svakodnevno u okviru svog posla nezamjenjivo – zbog toga sam i upisao kurs u Q Station-u. 

Smatraš li da je potrebno učiti i van kursa?

Što se tiče materije koja se predaje na kursu, za razumijevanje iste sasvim je dovoljno pohađati časove i raditi zadaće koje nam predavač zadaje. S druge strane, samostalno učenje je uvijek plus, jer je programiranje takvo polje da uvijek postoji nešto novo da se nauči. Ja volim da novonaučeni koncept prvo pokušam sam primijeniti na nekom primjeru, a onda o tom konceptu još dodatno pročitati na internetu ili pogledati kraći video tutorijal, i na kraju taj koncept primjeniti u praksi.

Nazad